Luisteren naar je lichaam – deel I

Ik start in mijn blog een serie over "luisteren naar je lichaam". Hierin komen aan bod het belang van luisteren naar je lichaam, wat het je kan opleveren en mijn persoonlijke verhalen. Wat zijn die voordelen voor jou als je gaat luisteren naar je lichaam? Om er een paar te noemen; stressvermindering, verbeterd lichaamsbewustzijn waardoor je de subtiele signalen leert kennen, betere zelfzorg en beter begrip over wat je lichaam nodig heeft. Dat zijn nogal wat voordelen! In deel I vertel ik je over mijn eigen ervaringen.

Ons lichaam heeft een zelf herstellend vermogen.

Wat doe je meestal als je pijn of ongemak ervaart in je lichaam? Negeren of misschien een pijnstiller? En dan maar hopen dat het overgaat. En anders naar de huisarts.

Twee weken geleden kreeg ik opeens fikse pijn in mijn onderrug; ter hoogte van mijn bekkenrand. Nu weet ik inmiddels dat dit een zwakke plek is in mijn lichaam. Oftewel de plek die als eerste het signaal afgeeft dat er iets is. Ik was juist in een fijn ritme van sporten en yoga dus aan beweging geen gebrek. Soms doen we oefeningen in de sportschool waarvan ik denk “is dit wel zo goed voor mijn lichaam”. Meestal luister ik daar naar maar naar alle waarschijnlijkheid had ik iets verkeerd belast. Ik kon niet makkelijk bewegen of lopen en had pijn. Het was duidelijk zichtbaar voor de buitenwereld dus opeens kreeg ik allerlei goedbedoelde adviezen.

“Als het niet meer gaat, moet je naar huis gaan”.

Ben je al bij de fysio geweest?

Heb je die oefening al geprobeerd?

Allemaal gericht op zo snel mogelijk van het ongemak afkomen. En dat is ook niet onlogisch want zo zijn we geprogrammeerd. Van ongemak moet je zo snel mogelijk af zien te komen.

In dit geval moest ik wel pijnstillers nemen want ik had fikse pijn. Ik heb een geweldige osteopaat maar die heeft een wachtlijst. Ik besloot het zelf herstellend vermogen van mijn lichaam aan te spreken. Meestal kost dat tijd. En dat is gelijk stap 1 in het aanspreken van het zelf herstellend vermogen van het lichaam.

Geef je lichaam de tijd om te herstellen. 

Daarnaast ging ik de focus verleggen van mijn gedachten naar mijn lichaam. Tenslotte zat het ongemak in mijn lichaam.  Mijn focus was daarbij gericht op het herstellen. Ik ging letterlijk voelen welke bewegingen pijnlijk waren en welke niet. Wat kon ik met gemak doen en welke beweging moest ik voorzichtig doen. Daardoor kon ik steeds beter invoelen wat mijn lichaam nodig had. Op zeer zeker moment realiseerde ik me dat ik de belangrijkste stap had overgeslagen. Waarom gaf mijn lichaam dit signaal af? Ik vertelde hiervoor dat ik er vanuit ging dat ik mijn lichaam verkeerd belast had. Maar was dat ook zo? Daarover meer in deel II van mijn blog over luisteren naar je lichaam.

Hart groet,

Jolanda

Realated Post