Hoofd – Hart – Buik; waar bevindt jouw aandacht zich het meest?

Persoonlijke ontwikkeling is iets wat mij drijft. Ik doe elk jaar een training of leergang die mij nieuwe inzichten en inspiratie geeft. Zojuist heb ik de leergang "lichaamsgerichte interventies bij stress" afgerond. Boeiende leergang. Mijn grootste inzicht is hoe belangrijk de balans is in Hoofd - Hart en Buik. Zodra je stress ervaart mag je er vanuit gaan dat er onbalans is in de aandacht die uitgaat naar deze lichaamsdelen. Lees verder om meer te weten te komen.

Hoofd - Hart - Buik

In de leergang die ik vorige week afgerond heb, lag de focus op het lichaam. Vooral op hoe belangrijk de balans is van je aandacht in hoofd, hart en buik. Denken – voelen – doen. Stel je voor dat je prachtige ideeën hebt en je kan deze ook nog verwezenlijken. Maar je wordt er niet echt blij van. Je hart is er niet bij. Hoe duurzaam is dat? De kans is groot dat je dit niet lang volhoudt en tegenzin ervaart. Of nog erger; stress. Of je leeft voornamelijk in je hart en buik. Dan kun je dingen manifesteren waar je blij van wordt. Maar hoe goed zijn ze uitgedacht als ze nut moeten hebben of iets moeten opleveren? Ik heb zelf de kracht kunnen ervaren als er balans is in alle drie.

Informatie uit de buitenwereld wordt ook op deze 3 niveaus ontvangen. Intuïtief via het hoofd. Zintuiglijk via o.a. zien, horen, voelen komt via het hart binnen. Daarnaast kan informatie instinctief worden ontvangen in de buik. Dat gaat over opgeslagen persoonlijke en collectieve informatie uit het verleden.

Het meest bijzondere vind ik dat je aan lichaamshoudingen kan zien waar iemands aandacht vooral naar uitgaat. Naar de binnenwereld of juist naar buiten gericht? In de ratio of meer bij het gevoel? Deze observaties ondersteunen mijn werk waarin ik me met name richt op het herstellen van de verbinding tussen hoofd en lichaam. Een ding is zeker. Wij leven collectief allemaal teveel in ons hoofd. Daardoor ervaar je disbalans, fysiek ongemak en stress. En alleen al lichaamsbewust worden van die disbalans en het fysieke ongemak brengt al verlichting.

Mocht je meer willen lezen over dit boeiende onderwerp dan kan ik je zeker een boek aanraden: “van binnen weet je alles” geschreven door Annet van Laar.

Wil je weten waar jouw aandacht zich het meest bevindt, neem dan contact met me op voor een coaching sessie.

Groeten

 

Jolanda

 

 

Realated Post