Successen vieren; hoe doe jij dat?

Kijk jij bewust naar wat er goed gaat in je leven maar ook vooral wat je zelf goed doet? Wij mensen zijn van nature gewend om te kijken naar wat er niet goed gaat. De hele dag is onze innerlijke criticus bezig om ons zelf te vergelijken met anderen of te vertellen dat we het allemaal niet goed doen, of niet kunnen, te dik of te dun zijn en zo kan ik nog eindeloos doorgaan. Successen vieren; hoe doe jij dat? Of.... doe je dat nooit?!
Go for it

Wees eens trots op jezelf.

De keren dat ik mijn cliënten vroeg of ze wel eens trots zijn op zichzelf viel er een ongemakkelijke stilte. Trots zijn is toch niet goed? Er is al snel een associatie met arrogantie. En dat is jammer. Want trots zijn is een positieve emotie. Als je het toch een lastig woord blijft vinden, houd het dan gewoon bij successen vieren. Sta eens stil bij iets wat je succesvol hebt afgerond of gemaakt. Misschien heb je iets gedaan voor iemand anders die daar heel blij van werd. Wuif dat dan niet weg als in “dat is toch heel normaal”. 

Successen vieren zit helaas niet in ons systeem. Ik ziet het ook terug in het werken met teams. Er wordt altijd gekeken naar wat er beter kan. En daar mag zeker ruimte voor gemaakt worden maar ik nodig ze altijd uit om eerst eens te kijken naar wat er wel goed gaat. En geloof met dat is een touwtrekkerij. De voorbeelden van wat er wel goed gaat moet ik er echt uit trekken. En dan valt het muntje bij de teams dat er inderdaad weinig gekeken wordt naar de successen. De volgende stap is dan de successen vieren. En dat kan heel klein met wat lekkers bij de koffie. 

De volgende keer dat jij iets moois gerealiseerd hebt in je werk, privé leven of studie, vier dat dan ook. En kijk er naar met gepaste trots :).

Namasté

Jolanda