Blinde vlek? Welke blinde vlek?

Ik schreef in mijn vorige blog dat ik mijn intentie had gericht op weer gaan bloggen en dit ook vol te houden. Vanochtend heb ik die intentie wederom uitgesproken en hier ben ik weer! Het werkt. Doordat ik die intentie uitgesproken heb, ben ik beter in staat die negatieve gedachten te negeren. Die fluisteringen die zeggen dat ik het niet kan of dat ik maar beter niet kan bloggen.
balls.png

Je komt met een probleem, of je wilt iets leren.

Een coach is er niet om jou te vertellen wat je moet doen.


Uiteindelijk ken jij jezelf beter dan wie dan ook; dus ook beter dan de persoon tegenover je.
Uiteraard prikkel ik iemand weleens met opmerkingen of suggesties. Maar de oplossingen zitten in jou zelf.
De oplossingen die jij zelf naar voren haalt, passen ook bij je. Daardoor is de kans veel groter dat je ze ook daadwerkelijk gaat inzetten. En gaat volhouden.

Wat doe ik dan wel?
Zichtbaar maken wat jij zelf niet ziet. Elk mens heeft talenten, sterke kanten en uiteraard de valkuilen.
Je komt met een probleem of je wilt iets leren.
Als je rondjes draait in je hoofd, zie je niet meer wat er daadwerkelijk aan de hand is. Waar de oplossing ligt.
Vaak zie je op dat soort momenten uitsluitend wat er niet goed gaat. Leren en groeien is prima maar je kunt er ook voor kiezen om als startpunt te nemen wat er al wel goed gaat. Dat levert een positieve mindset op en inventiviteit. Vandaar uit kun je gaan kijken naar verbeteringen.
Mijn rol is om dat proces in te zetten en te begeleiden.
En ondertussen houd ik je een spiegel voor.

Recentelijk kwam er iemand in mijn praktijk die enorm twijfelde over een keuze.
Het was een belangrijke stap in zijn leven. Daardoor gingen zijn gedachten ook alle kanten op. Alleen al het gesprek voeren over de situatie en herhalen wat er gezegd werd, bracht al heel veel inzicht. Als je terug hoort wat je zelf hebt gezegd, dan komt dat vaak pas echt binnen. Het vragen naar de gevolgen van bepaalde keuzes geeft iemand ook richting. Dan wordt het tastbaar.
Uiteindelijk werd in een aantal gesprekken heel duidelijk wat er moest gebeuren.
Door luisteren en goede gespreksvoering kan ik de blinde vlekken zichtbaar maken.
Coaching is een pracht vak.