Bij jezelf blijven in tijden van stress

Als je rust in je leven én je hoofd hebt, is het niet zo moeilijk om bij jezelf te blijven; de innerlijke rust te kunnen bewaren. Maar hoe bewaar je die kalmte in tijden van stress? Het begint met bewustwording.
piemonte

Leven in het nu bestrijdt stress.

De laatste tijd heb ik behoorlijk veel stress ervaren. Door uitdagende privé omstandigheden en drukte op het werk. Dat laatste ondervind ik niet als heel vervelend omdat ik aan prachtige coach trajecten mag werken. Maar de druk wordt wel opgevoerd. In het weekend was het zo erg dat ik helemaal niet meer kon ontspannen. Ik stond continue aan!! Als ik dan even niets “moest” kon ik daar niet van genieten. In de tuin zitten, een boek lezen; het ging gewoon niet. Ik werd me daarvan pijnlijk bewust en dacht “stop; nu moet je het anders gaan doen”. Ik heb een paar minuten de tijd genomen om me te realiseren dat ik totaal niet meer in het nu leefde. Mijn gedachten gingen alleen nog maar over “wat ik nog allemaal moet doen”. Vandaag, morgen, overmorgen. Dat besef kwam zo binnen, dat ik die gedachten over wat ik allemaal nog moet kon loslaten. Per direct verbleef ik in het nu en kon vervolgens gaan zitten en gewoon genieten van de tuin en de stilte. En dat gaf zoveel rust. Ik kon ontspannen, bijtanken en loslaten. Weer in verbinding zijn met mezelf. Vanaf dat moment  roep ik mezelf steeds tot de orde als mijn gedachten verder gaan dan nu. En wat een verademing is dat. Als jij in zo’n situatie verzeild raakt, sta dan even stil en voel wat er gebeurt. Negen van de tien keer gaat het over leven in het verleden of piekeren over de toekomst. Blijf vervolgens zoveel mogelijk bij het nu en je zult net als ik direct rust ervaren. Deel eens met mij hoe jij bij jezelf blijft in tijden van stress.