Stress en lichaamssignalen

In het kader van de week van de werkstress wil ik in mijn blog aandacht besteden aan de signalen van stress. Als je achteraf iemand spreekt die een heel stressvolle periode achter de rug heeft, dan hoor je bijna altijd dat er fysieke signalen waren. Deze werden echter genegeerd of afgedaan als tijdelijk ongemak dat vanzelf overgaat. Wat levert het je op om aandacht te geven aan de diverse signalen die duiden op stress?
Week van de werkstress

Stress - herkennen, erkennen en voorkomen.

Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op situaties die als bedreigend of uitdagend worden ervaren. Op de werkvloer kan stress ontstaan door deadlines, werkdruk, of niet goed lopende samenwerkingen binnen teams.

Een beetje stress soms kan motiveren, maar het opstapelen van stress kan schadelijk zijn voor zowel je fysieke als mentale gezondheid.

De uitdaging is dat niet iedereen stress herkent of onderkent. Wat zijn jouw stress symptomen?

Juist in het herkennen van jouw stresssymptomen werk je al aan de oplossing.

Door stress serieus te nemen en vroegtijdig in te grijpen, kun je de balans bewaren en meer plezier halen uit je werk. 

Hoe herken je stress?

Stress uit zich in verschillende vormen. Fysieke signalen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en slaapproblemen zijn vaak de eerste tekenen. Daarnaast kunnen emotionele symptomen zoals prikkelbaarheid, angst, en somberheid opduiken.

Ook kun je je minder goed concentreren of maak je sneller fouten. Wat een eerste stap kan zijn in erger voorkomen is dit soort signalen serieus nemen!

 

Hoe voorkom je dat het erger wordt?

Ik hoop dat onderstaande tips jou helpen om stress te herkennen en erger te voorkomen.

  1. Geef aandacht aan je fysieke symptomen.

Ligt het echt wel aan je houding dat je last hebt van je nek of schouders, of is het een uiting van stress? Word je bewust wanneer bepaalde symptomen ontstaan in relatie tot stress. Zo leer je tijdig herkennen of bepaalde symptomen voorbodes zijn van stress.

  1. Grenzen stellen.

Nee zeggen en/of hulp vragen wanneer dat nodig is. Dat voorkomt dat je teveel werk op je neemt.

  1. Plan pauzes in.

Loop regelmatig even naar de koffieautomaat of ga tijdens de lunch wandelen, dit geeft direct wat rust.

  1. Stel realistische doelen.

Stel realistische doelen en deel taken op in kleinere stappen, dit voorkomt gevoelens van overweldiging en stress.

  1. Bewegen

Het belang van bewegen is heel groot ter voorkoming van chronische stress, denk bijvoorbeeld aan wandelen, dansen op je favoriete muziek of ‘shaken’, het letterlijk van je afschudden van spanning.

Cheers,

Jolanda